Αρχική > γνώμη > Πρόταση: One-stop-shop οργανισμός για τεχνολογικές startups #GreekPmLive

Πρόταση: One-stop-shop οργανισμός για τεχνολογικές startups #GreekPmLive

05/11/2010

Να φτιαχτεί και στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο του IVC  (Israel Venture capital) Research Center που σκοπό έχει να είναι το one-stop-shop πληροφόρησης οποιουδήποτε επενδυτή, εγχώριο ή ξένο, ενδιαφέρεται να  μάθει χωρίς να ψάξει πολύ, για ότι νέο υπάρχει στη χώρα σε venture capitals, private equities, Start Ups, εντάξεις στο χρηματιστήριο, Merges & Acquisitions, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τεχνολογικά προηγμένων εταιρειών.


Για την περίπτωση της Ελλάδας χρειάζεται να καλύπτονται οπωσδήποτε και οι ερευνητικοί προσανατολισμοί και επιτεύγματα πανεπιστημίων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και όλα τα αυτόνομα startups που δεν βρίσκονται σε κάποια θερμοκοιτίδα ή Τεχνολογικό πάρκο.
Επίσης να καλύπτονται ΟΛΕΣ οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα γιατί το Ισραήλ είναι σχετικά μονόπλευρα προσανατολισμένο σε ηλεκτρονική, τηλεπικοινωνίες, βιοτεχνολογία και λογισμικό, ενώ η Ελλάδα έχει και άλλους “μη-trendy” τομείς που μπορεί να προσανατολιστεί (και ήδη έχει έρυνα)  και να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά.
Επίσης πρέπει να παρέχει υπηρεσίες κατοχύρωσης IPR σε πανεπιστήμια και startup διότι φαίνεται ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα τεχνογνωσία για αυτό το θέμα, ενώ είναι ουσιαστικά εγχώριο προιόν και παραγωγικός πλούτος, ο οποίος χάνεται ανεκμετάλλευτος ή μπορεί και να τον οικειοποιηθεί ο κάθε τυχόντας με πρόσβαση στα αποτελέσματα επωφελούμενος και κατοχυρώνοντας ο ίδιος τα αποτελέσματα μιας ξένης κοπιαστικής έρευνας.
Επίσης να δρα και σαν συλλογικός βραχίoνας marketing, κάτι σαν ΕΟΤ των startups και των Πανεπιστημίων, αλλά χωρίς φυσικά τις παθογένειες ενός ΕΟΤ.
Στις πηγές χρηματοδότησης θα μπορούσαν να συνεισφέρουν οι επιχειρήσεις, οι startup και τα πανεπιστήμια που θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του, αλλά το καλύτερο θα ήταν να ακολουθηθεί το best practice του Ισραήλ.
Η στελέχωσή του ΔΕΝ πρέπει να γίνει με δημοσίους υπαλλήλους ή να αφεθεί στα Πανεπιστήμια, αλλά πρέπει να υπάγεται σε ανεξάρτητη αρχή εκτός κομμάτων.
http://www.facebook.com/event.php?eid=158543337518398

Advertisements
Κατηγορίες:γνώμη
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. 05/11/2010 στο 11:09
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.