Αρχική > health, politics, Social-Political > Σοσιαλιστική ή φιλελεύθερη λύση για το θέμα του καπνίσματος;

Σοσιαλιστική ή φιλελεύθερη λύση για το θέμα του καπνίσματος;

Με μελέτες Ισπανίας το πραγματικό κόστος του πακέτου τσιγάρων είναι 107€ !!! (αν μπούν μέσα τα κόστη νοσηλείας, φαρμάκων, γιατρών κλπ των καρκινοπαθών λόγω τσιγάρου ).  Συνεπώς προτείνουμε 2 εναλλακτικές σχετικά με το κάπνισμα είτε

α) Φιλελεύθερη λύση
Την άμεση αύξηση της τιμής σε 107€ και την ελεύθερη διακίνησή τους όπως και τώρα (με μείωση του ποσοστού κέρδους των περιπτερούχων)
β) Σοσιαλιστική λύση
Την διατήρηση της τιμής ή και την μείωσή της στο εργοστασιακό κόστος του πακέτου (π.χ 0,5€)  αλλά την διακίνησή τους μόνο με έλεγχο π.χ μέσα από ειδικά σημεία πώλησης π.χ φρουρούμενα ενόπλως νοσοκομειακά φαρμακεία και με συνταγογράφηση ή κουπόνια και μόνο μετά την δήλωση και ταυτοποίηση των ασθενών/καπνιστών.
Ενδεχομένως να διευκολύνει την κατάσταση η εισαγωγή μιας νέας κάρτας χρήστη που θα καλύπτει επίσης και τα υπόλοιπα ναρκωτικά (κατά την νομική τους έννοια).
Ταυτόχρονα με την δήλωση του ασθενούς θα πολλαπλασιάζεται (π.χ επί 10) η εισφορά του στο Ταμείο Υγείας του για να αντικατοπτρίζει το αυξημένο κόστος νοσηλείας (θέλει μια αντίστοιχη μελέτη όπως το 107€). Προφανώς έτσι καταπολεμούνται και πρακτικές μαύρης αγοράς.

Επίσης με αναλογιστική μελέτη θα αυξηθεί η σύνταξή του χρήστη ή θα μειωθούν οι κρατήσεις του για σύνταξη (λόγω μείωσης του προσδόκιμου Μ.Ο ζωής του καπνιστή).

Περαιτέρω θέματα under analysis για (β) είναι

– ποιος θα πληρώνει για τους ανήλικους καπνιστές τις αυξημένες εισφορές (υπάρχει πρόταση για χαμηλότοκα δάνεια και άμεση αφαίρεση μέσω του φόρου εισοδήματος – μέσω σύνδεσης κάρτας χρήστη, κάρτας πολίτη και φοροκάρτας – πρέπει να τοποθετηθεί η ΑΔΑΕ για αυτό)
– πως θα προμηθεύονται οι τουρίστες τα τσιγάρα (ίσως τους παραδίδονται κούτες στα σύνορα από αστυνομικούς υπαλλήλους)
Please review  (concept submission to opengov planned)
Εγώ σαν σοσιαλδημοκράτης προτιμώ το (β), αλλά και το (α) το ανέχομαι.

Αυτό που δεν ανέχομαι είναι να επιδοτώ σαν φορολογούμενος τα έξοδα νοσηλείας των καπνιστών. Θέλουν να νοσηλεύονται και να έχουν δωρεάν φάρμακα όταν αρρωστήσουν από καρκίνο; Μια ένεση για καρκίνο το ξέρετε ότι έχει 1500€; Ας πρόσεχαν.

Τα λεφτά στην Υγεία να τα δώσουμε για κανέναν άτυχο, όχι για αυτούς που τόξεραν τι τους περιμένει.

Το θέμα του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους το θεωρώ επουσιώδες συγκριτικά με το θέμα του καπνίσματος διότι λύνεται απλούστατα και με νόμο που έχει 2 γραμμές.

1.Απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους όπου απασχολούνται εργαζόμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (όπερ μεταφραζόμενο για Ελληνάρες  – αν θες μαγαζάτορα να καπνίζουν στο μαγαζί σου να το δουλέψεις μόνος σου, δεν σου φταίνε τίποτα οι άλλοι μαλάκα, και μην κάνεις πουστιές βάζοντάς 20 εργαζόμενους με 0,5% ποσοστό στη δουλειά ή τους συγγενείς και φίλους σου).

2.ΦΠΑ αυξημένο κατά 20% στα καταστήματα όπου επιτρέπεται το κάπνισμα – μπας και βάλουν μυαλό (το προτείνουμε και αυτό για να το πάρουμε πίσω στον διάλογο με τους κάφρους και να μείνει το 1)

Περί της μελέτης ΕΔΩ – 1 2

Advertisements
Κατηγορίες:health, politics, Social-Political
 1. DimitrisX
  13/01/2011 στο 22:17

  Μπορεί πολύ απλά να είναι υποχρεωτική μια σχετική πρόσθετη δημόσια ή ιδιωτική ασφάλεια υγείας για τους καπνιστές. Και όσο αυτή να είναι σε ισχύ και έως το 65ο έτος της ηλικίας, να αυξάνεται (μάλλον γεωμετρικά παρά γραμμικά) η σύνταξη που θα δικαιούται ο καπνιστής. Θα μπορεί να απαιτείται κάρτα για την αγορά τσιγάρων, που θα βεβαιώνει την πληρωμή του σχετικού φόρου. Είναι το ίδιο μοντέλο με τους οδηγούς, που προκειμένου να έχουν αυτοκίνητο, χρειάζονται ασφάλιση…

 2. Αλέξανδρος
  08/01/2011 στο 15:24

  Πολύ καλό. Προτείνω και κουπόνια στα πακέτα τσιγάρων. Με 500 κουπόνια δωρεάν πνευμονολογική εξέταση. Άλλωστε το κόστος θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται με το στάδιο που ανακαλύπτεται αυτός. Όσο πιο νωρίς τόσο πιο φθηνά.

 3. Κων Β
  07/01/2011 στο 13:57

  αν και καπνιστής δεν είμαι φανατικός με το τσιγάρο, αλλά έχω κουραστεί να δέχομαι όλη αυτή την κριτική… Φτάνει πια να κατηγορούμε τον καπνιστή… έρχεσαι και μας λες ότι «Αυτό που δεν ανέχομαι είναι να επιδοτώ σαν φορολογούμενος τα έξοδα νοσηλείας των καπνιστών».
  σώπα ρε φίλε;;; εσύ δηλαδή κάνεις την τέλεια ζωή;; καθημερινή άθληση, υγιεινή διατροφή, δεν ξενυχτάς; δεν πίνεις; δεν έχεις στρες;;;; αν δηλαδή χρειαστεις bypass, να έρθω εγω και να πώ ότι «δεν δέχομαι να επιδοτώ την αποθεραπεία του κυρίου γιατί έτρωγε γύρο και πίτσα πιο συχνά από όσο θα έπρεπε, ή δεν γυμναζόνταν σωστά ή ξενυχτούσε… κλπ». Ξεχνάς ωστόσο, ο καπνιστής πληρώνει τόσο φόρο για κάθε πακέτο που αγοράζει που αν αθροίσεις το ποσό που πληρώνει κάποιος μέσα σε μία ζωή, καλύπτει άνετα τα έξοδα νοσηλείας του..
  Αν θέλετε να κατηγορήσετε κάποιον να στραφείτε στη βιομηχανία που ξοδεύει κάθε χρόνο εκατομμύρια για να εθίσει τους νέους ανθρώπους στο κάπνισμα…να φορολογήσετε τα έσοδα των καπνοβιομηχανιών και κυρίως τα έσοδα των διαφημιστικών εταιρειών που διααφημίζουν τσιγάρα. Αυτοί δεν είναι που δημιουργούν την κουλτούρα του καπνίσματος στον κόσμο για να κονομάνε;; Φτάνει πια… αυτές τις αμερικάνικες εξυπνάδες τις έχουμε ακούσει κι άλλη φορά… Συνηθισμένη νεο-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ τακτική να ρίχνουμε την ευθύνη στο άτομο και να το αντιμετωπίζουμε σαν να είναι αποκομμένο από οποιαδήποτε κοινωνική αλληλεπίδραση, και ανεξάρτητο από κάθε εμπορική καμπάνια… κατηγορούμε λοιπόν το άτομο για να μπορούν οι επιχειρήσεις μας να κάνουν ότι γουστάρουν….

  • 08/01/2011 στο 12:49

   Δεν διαφωνούμε. Για αυτό και λέω ότι είμαι υπέρ της σοσιαλιστικής λύσης. Της απαγόρευσης δηλαδή της πώλησης τσιγάρων. Όπως γίνεται και για την ηρωίνη, κοκαίνη κλπ σκληρά ναρκοτικά
   .
   Διάβασέ το και πάλι, προσεκτικά.

   Όλα αυτά που αναφέρεις για κακή διατροφή, στρες κλπ επίσης αυξάνουν το κόστος υγείας. Στην διατροφή δεν μπορεί κανείς εύκολα να απαγορεύσει τέτοιες συνήθειες αν και εγώ προσωπικά θα ήμουν υπέρ της επέκτασης του λεγόμενου «πράσινου φόρου» σε αποδεδειγμένα επιβλαβή ή επιβαρυμένα τρόφιμα (πίτσες, σοκολάτες, snacks, έτοιμα κλπ) και υπηρεσίες.

   Κάτι αντίστοιχο που κάνουμε δηλαδή πλέον με την ενέργεια από ορυκτές πηγές που παράγει CO2, μέσω φόρων διορθώνουμε τους μηχανισμούς της νεοφιλελεύθερης και ηλίθιας εν προκειμένω αγοράς υπολογίζοντας στο κάθε προιόν το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.

   Και αυτό που λές δεν ισχύει περί κόστους. Από ότι βλέπεις μόνο αν πάει ο φόρος στα 106,5€ το πακέτο καλύπτεται το κόστος νοσηλείας. Τα σημερινά 4,5€ του φόρου είναι δηλαδή της πλάκας για το πραγματικό κόστος που προκαλεί ο καρκίνος.
   Δυστυχώς.

  • Αλέξανδρος
   08/01/2011 στο 15:40

   «αν και καπνιστής δεν είμαι φανατικός με το τσιγάρο, αλλά έχω κουραστεί να δέχομαι όλη αυτή την κριτική… Φτάνει πια να κατηγορούμε τον καπνιστή… έρχεσαι και μας λες ότι “Αυτό που δεν ανέχομαι είναι να επιδοτώ σαν φορολογούμενος τα έξοδα νοσηλείας των καπνιστών”.
   σώπα ρε φίλε;;; εσύ δηλαδή κάνεις την τέλεια ζωή;; καθημερινή άθληση, υγιεινή διατροφή, δεν ξενυχτάς; δεν πίνεις; δεν έχεις στρες;;;; αν δηλαδή χρειαστεις bypass, να έρθω εγω και να πώ ότι “δεν δέχομαι να επιδοτώ την αποθεραπεία του κυρίου γιατί έτρωγε γύρο και πίτσα πιο συχνά από όσο θα έπρεπε, ή δεν γυμναζόνταν σωστά ή ξενυχτούσε… κλπ”.»
   19/20 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα κάπνισαν ενεργητικά ή παθητικά. 1/20 μόνο όχι.
   Οι καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν πολλούς παράγοντες, όπως και εσύ γράφεις, όπως stress, παχυσαρκία, κληρονομικότητα, κακή διατροφή, ξενύχτια, κτλ. Άρα δεν μπορείς να βρεις έναν παράγοντα μόνο ο οποίος ευθύνεται.
   Στον καρκίνο του πνεύμονα ξέρεις όμως τι φταίει στις περισσότερες περιπτώσεις, το τσιγάρο. Άρα σωστό είναι να μοιράζεις τα βάρη, στους υπεύθυνους.
   Και για να το πάω πιο πέρα: Αν υποθέσουμε ότι π.χ. η ορειβασία έιναι επικίνδυνο άθλημα και π.χ. το 5% των ορειβατών παθαίνει σοβαρό ατύχημα, θα έπρεπε αυτοί που ορειβατούν τακτικά σαν hobby να πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Συνειδητή επιλογή είναι και αυτή. Γιατί να πληρώνει η κοινωνία τα έξοδα τραυματισμών τους;

   «Αν θέλετε να κατηγορήσετε κάποιον να στραφείτε στη βιομηχανία που ξοδεύει κάθε χρόνο εκατομμύρια για να εθίσει τους νέους ανθρώπους στο κάπνισμα…να φορολογήσετε τα έσοδα των καπνοβιομηχανιών και κυρίως τα έσοδα των διαφημιστικών εταιρειών που διααφημίζουν τσιγάρα.»
   Αυτό δε βοηθά σε τίποτα, γιατί δε μπορούν οι εταιρείες τσιγάρων να καλύψουν τα έξοδα της θεραπείας, χωρίς δραματική αύξηση στην τιμή των τσιγάρων. Οπότε στην ουσία την αύξηση θα τη φας πάλι. Το γεγονός ότι τα χρήματα περνάνε πρώτα από τη φαρμακεθτική εταιρεία και από εκεί στη εφορία για να φτάσουν στο κράτος απλά αυξάνει τη γραφειοκρατεία και το κόστος τελικά.

 1. 23/12/2010 στο 15:13

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s