Αρχική > γνώμη > Αν βγει το ΠΑΣΟΚ θα μας πάρει τα σπίτια (1981-2011)

Αν βγει το ΠΑΣΟΚ θα μας πάρει τα σπίτια (1981-2011)

17/02/2011

Σχόλιό μου στον τοίχο Στέφανου Μάνου σε σχέση με το σούσουρο που έγινε για την πρόταση της Τρόικας να πουληθεί δημόσια γή για να μαζέψουμε 50δις.
Προσωπικά πάντως δεν με συμφέρουν αυτά που προτείνω. Αν ψυλιαστώ ότι πάνε να κάνουν τίποτα τέτοια, θα τα βγάλω στο σφυρί όλα εγκαίρως και θα βγάλω τα μετρητά στα Τίρανα για ασφάλεια. Μόνο αυτοί απόμειναν στην Ευρώπη για μας τους επενδυτές, και η Κύπρος επίφοβη είναι.

Η πρότασή μου φυσικά έγινε στο ποδάρι. Όπως πάντα.  Brainstorming λέμε εμείς οι executive και consultants στον χώρο του Business Development τις προτάσεις στο ποδάρι και το καφενείο των επαγγελματικών στοχασμών γενικότερα.

Και τι με κόφτει και γιατί ασχολιέμαι άραγε;

Όλα γίνονται στα πλαίσια των ευθυνών μου για να σώσω αυτή την χώρα. Έπρεπε επιτέλους να αναλάβω την πολιτική ευθύνη της χρεωκοπίας της χώρας. Είναι βαρύ κι ασήκωτο το φορτίο. Το νιώθω ήδη να πέφτει στους ώμους μου. Αλλά κουρασμένος ακόμα δεν αισθάνομαι. Θα προφέρω ακόμα τις υπηρεσίες μου, αγόγγυστα. Θέλετε δε θέλετε, εγώ θα σας σώσω.

Και αφού εγώ τα έφαγα, εγώ θα τα βρώ να τα δώσω πίσω.

Υ.Γ Με την ευκαιρία να διαμαρτυρηθώ γιατί η πολιτική ηγεσία του Δήμου Ελλάδος φιμώνει τους Δημόσιους Υπαλλήλους της Τρόικας που είναι αποσπασμένοι στον Δήμο μας και δεν τους αφήνει να λένε ελεύθερα την γνώμη τους στα ΜΜΕ και να πληροφορούν τους δημότες της Ελλάδος για τις προτάσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης της Ε.Ε για τον Δήμο μας.

_
Και γιατί να πουλήσουμε δημόσια περιουσία και να μην τους πουλήσουμε όλη την ιδιωτική (τις κατοικίες) που πιάνουν 300δις αντικειμενική λένε βγάζοντας τα στεγαστικά και να την παίρνουμε σιγά-σιγά πίσω με lease-back?

Κρατικοποιούμε όλα τα σπίτια. Αντί να τα πάρει ο Αντρέας που λέγανε παλιά το 80 να τα πάρει το ΠΑΣΟΚ και πάλι, ας πούμε όμως στον λαό ότι τα πήρε το ΔΝΤ.

Και για αντάλλαγμα οι ιδιοκτήτες παίρνουν ειδικά νέα ομόλογα real estate.
Και όλοι θα πληρώνουμε νοίκι, 4% ετήσια, ας πούμε επί της αντικειμενικής.
Οι δε ιδιοκτήτες θα παίρνουν επιστροφή το 2% ας πούμε επί της απόδοσης του ομολόγου απο τους νέους ιδιοκτήτες. Οπότε ό έχων 2 σπίτια μένει τζάμπα, λιγότερο πληρώνει αναλογικά, περισσότερο κάτι βγάζει, δεν θα φωνάξει ότι ήρθε κομμουνισμός.

Και το ΔΝΤ θα έχει απόδοση ομολόγου καθαρή 2%, και ψιλο-δίκαιοι κοινωνικά είμαστε και έχουνε στο ΔΝΤ εγγύηση γερή ότι θα πληρώσουμε σε 50 χρόνια το έχουμε ξοφλήσει όλο το χρέος.
Αλλιώς θα μας διώχνουν απο τα σπίτια και θα φέρνουν ξένους συνταξιούχους.

Κι αν τους φαίνονται πολλά τα 50 χρόνια, δίνουμε προκαταβολή στον νέο ιδιοκτήτη. Κάνουμε ένα haircut 30% στις καταθέσεις των ιδιωτών που είναι κάπου 200δις έχω ακούσει, και καπαρώνουμε το συμβόλαιο με 60δις.

Μαζί δεν τα φάγαμε? Μαζί να τα πληρώσουμε.
Ότι φαγώθηκε δεν έγιναν καπνός.Έγιναν και μπετά και οικόπεδα και καταθέσεις.
Λεφτά υπάρχουν. Όσα είναι το χρέος και βάλε. Απλά πρέπει να τα δίνουμε πίσω σιγά σιγά.

Τι μας φταίει η Χώρα να την πουλήσουμε για τις βλακείες που εμείς κάναμε?

___________________________________________________________
1. Μεταξύ σοβαρού και αστείου είχα αναφέρει το ίδιο και στις 20 Απριλίου στο blog της Ελευθεροτυπίας και το ξαναγράφω εδώ στο «Μακάρι να κάνω λάθος…».

2. Και μην κολλάτε στα νούμερα, προφανώς όλα τα νούμερα και ποσοστά που αναφέρονται είναι πολύ στο περίπου και θέλουν «fine tuning».  Πρόταση δικτυακού καφενείου είναι. Ούτε οικονομολόγος είμαι, ούτε κόμμα για να κάνω τεκμηριωμένες προτάσεις :). Στο περίπου είναι όλα και για να καταλαβαινόμαστε. Το concept, που λέμε εμείς οι Solution Managers (τρομάρα μας, άλλη ιστορία αυτή στην αρματωλή ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε – με Σ γράφεται επισήμως να ξέρετε – όταν μαζί τα τρώγαμε…).

3. Είδα όμως να προτείνεται κάτι παρεμφερές και τεκμηριωμένο από τον οικονομολόγο B.Βιλιάρδο τον Σεπτέμβρη του 2010 (μεταξύ άλλων), αλλά μάλλον δεν πρέπει να κουβεντιάστηκε από τους οικονομολόγους. Αν και δεν ξέρω τι γίνεται στον χώρο τους. Διαβάστε το άρθρο αυτό μέχρι τέλους, είναι μεγάλο, θέλει ώρα και προσοχή, αλλά αξίζει την ώρα που θα διαθέσετε.

4. Κανονικά για να είμαστε 100% κοινωνικά δίκαιοι πρέπει να βάλουμε και haircut στις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αν γίνεται αυτό και με τι κόλπο για να μην γίνει της κακομοίρας και φύγουν όλοι οι ξένοι θεσμικοί δεν ξέρω, είναι άλλα χωράφια αυτά.

___________________________________________________________TO BHMA  (08/08/2011) – Ο. Μπλουμ: Οι Eλληνες να υποθηκεύσουν την περιουσία τους για τα δάνεια της χώρας!


Advertisements
Κατηγορίες:γνώμη