Αρχική > γνώμη > Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω. Ο καιρός γαρ εγγύς #3

Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω. Ο καιρός γαρ εγγύς #3

23/03/2011

Θέλω και εγώ να κάνω προβλέψεις για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία , τι σκατά consultant είμαι; Άλλοι παπάρες μιλάνε για καρδιοχειρουργική, για το πως κουνιώνται σεισμικά τα ρήγματα, που να τρυπήσουμε για πετρέλαιο, τι ακτινοβολία έχουν οι δολοφονικές κεραίες και τι ραδιενέργεια τα πυρηνικά, εγώ να μην μιλήσω ρε για οικονομία ρε ,που είχα και budget κάτι μύρια  στο τμήμα το 2004 τα 2 χρόνια της ΕΞΟΥΣΙΑΣ μου και με δυό μηχανικούς στην δούλεψή μου;

Μεγαλεία, αυτό είνια το νόημα της ζωήςεξουσία να λες:  «Σπύρο παιδί μου, συννενοήσου με τον Λεωνίδα και φτιάξε το γαμημένο το Excel με τις τιμές του Number_Portability_STP να το στείλουμε στην προσφορά στην CYTA και γω θα ασχοληθώ με την στρατηγική μας απέναντι στους competitors» και να παίζεις με τα λεφτά των άλλων.  Και μιας πουταναφέραμε, ΕΓΩ σας τα έφαγα ρε, στους Ολυμπιακούς του 2004 που βάλαμε δίκτυα (και) της SIEMENS στον ΟΤΕ.  Αυτά φταίνε για όλα τα κακά της μοίρας σας. Φάτε τους.

Λοιπόν ως επιφανής οικονομικός αναλυτής και με τον κίνδυνο να με μπουζουριάσουν για διασπορά ψευδών ειδήσεων όπως τους άλλους, προβλέπω ότι από 26Μαρτίου:

1. θα έχουμε ουσιαστικά διπλό νόμισμα. To ευρώ που ξέρουμε που θα είναι το σκληρό και το «ελληνικό κτηματοομόλογο» που θα είναι το αδύνατο το δικό μας, ένα είδος δραχμής δηλαδή, που θα την έχουν όλοι για χέσιμο. Το κράτος, επειδή δεν θα έχει ευρώ να πληρώνει, θα μοιράζει κωλόχαρτα τέτοια σε όσους το παίρνει, δηλαδή σε όσους δεν έχουν διαπραγματευτικό ατού και επιπλέον μπορούν να βρούν κάτι στην ελληνικά αγορά να πάρουν με το «νόμισμα» αυτό.

Ήδη χρησιμοποιείται το νόμισμα αυτό. Σε ομόλογα δημοσίου πληρώθηκαν λέει οι προμηθευτές των νοσοκομείων, νομοθετική ρύθμιση έγινε δε να αγοράζουν τα ασφαλιστικά ταμεία με τα διαθέσιμά τους περισσότερα από τα κωλόχαρτα αυτά. Πάλι λοιπόν θα μας τα φάει το κράτος τα λεφτά των ταμείων μας. Πρώτα με τις άτοκες καταθέσεις, μετά με τα δομημένα ομόλογα, τώρα με τα Μνημονιακά Ομόλογα. Είναι προφανές ότι το επόμενο στάδιο θα είναι να πληρώνονται και μέρος των μισθών, συντάξεων, εφάπαξ και γενικότερα υποχρεώσεων του κράτους με το χαρτί αυτό.

Τι υλικό αντίκρυσμα θα έχει το Μνημονιακό Ομόλογο; Βασικά τίποτα. Στην αρχή τουλάχιστον. αλλά για να λέμε ότι έχει θα μπορούσε να αντιστοιχεί στα 50δις που ΘΑ αξιολογηθεί η δημόσια περιουσία. Πάρε δηλαδή αντί για 50.000€ εφάπαξ ένα ομόλογο των 50.000€ και είσαι εν δυνάμει μέτοχος του κτηματικού ομολόγου των 50δις. Μπορεί κάποτε, αν ο Παμπούκης τα καταφέρει, να το εξαργυρώσεις κιόλας από το κράτος και να πάρεις και δημόσια γη για τα εγγόνια σου. Ή να φτιάξουν μια εταιρεία ποικίλων δραστηριοτήτων, κτηματομεσίτη, λιμάνια, αεροδρόμια, ότι εκμεταλλεύσεις έχει το κράτος που θα γίνεσαι μέτοχός της με το ζόρι.

Ναι, με το ζόρι. Για να μάθεις ότι το Δημόσιο είναι και αυτό μία Α.Ε, το Κράτος Α.Ε και έπρεπε να είχες φροντίσει να πήγαιναν καλά οι δουλειές του και όχι να κλείνεις τα μάτια όταν προσελάμβαναν όλους τους κοπρίτες, γιατί ώς γνωστόν ο κοπρίτης…

2. Επίσης θεωρώ πιθανό αυτά τα 50δις που μας λείπουν να τα βρούμε βραχυπρόθεσμα ίσως και με μία άλλη εναλλακτική, την δέσμευση δηλαδή του 25% των 200δις των καταθέσεωνhaircut δηλαδή στους έχοντες καταθέσεις (25%*200=50δις). Λεφτά υπάρχουν. Όποιος δεν πρόλαβε να τα πάει Κύπρο (ή Τίρανα λέει, φαντάσου…) κακό του κεφαλιού του.

Βέβαια έτσι υπάρχει αδικία, την γλιτώνουν οι έχοντες επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία και μετοχές. Όμως ο έχων ιδιόκτητο σπίτι αντικειμενικής 200.000€ θεωρείται στην Ελλάδα ήρωας και νοικοκύρης και άξιος προστασίας, ενώ ο έχων τα ίδια 200.000€ σε προθεσμιακές καταθέσεις ή ομόλογα τοκοφλύφος και εισοδηματίας αισχρός, ο δε έχων τα 200.000€ σε μετοχές στυγνός καπιτάλας που θα κρεμαστεί με τα έντερα του προηγούμενου τοκογλύφου όταν ωριμάσει το κίνημα. Και τα μυαλά στα κάγκελα στην σουρρεαλιστική μας χώρα.

Επειδή πάντως μου φαίνεται απίθανο  τεχνικά και πολιτικά να κάνουν haircut σε μετοχές, εγώ προσωπικά μετέτρεψα αυτή την εβδομάδα ότι καταθέσεις είχα σε μετοχές του Χ.Α. Και μάλιστα σε παραγωγικούς κλάδους για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο και να μπορώ να τις παρακολουθώ ως επιχειρήσεις. Το χαρτοφυλάκιο εδώ, σκέτη δι@ύγεια, δίκτυα κοινής ωφελείας, βιομηχανία, πετρέλαια, πλαστικά, τρόφιμα, με τίποτα εμπόριο ή τράπεζες.

Μου φαίνεται πολύ πιο ασφαλές πλέον να έχω λεφτά σε μετοχές εταιρειών που κάνουν παραγωγή από το να τα έχω σε καταθέσεις ή σε ακίνητα.

Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω. Ο καιρός γαρ εγγύς #3.

Κατηγορίες:γνώμη