Αρχική > politics, Social-Political > Τέλος Ακινήτων και φορολογική δικαιοσύνη

Τέλος Ακινήτων και φορολογική δικαιοσύνη

18/09/2011
Μετά την επιβολή του Τέλους Ακινήτων (το οποίο αποτελεί μια πρόχειρη και με αρκετές αδυναμίες και αδικίες της φεισμπουκικής “πρότασης” ΕΔΩ – μή βαράτε) πόσταρα αυτό στο group (Μεταρρυθμιστική Αριστερά) στο facebook:Το ίδιο αποτέλεσμα (2δίς) με το τέλος περιουσίας μπορεί να προκύψει με ενιαίο φόρο 0,35% (περίπου) επί
– της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας του καθενός (σύνολο 400δις;) και
– των καταθέσεων στην τράπεζα (σύνολο 200 δις)
[Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει και αντίστοιχο για τις μετοχές αλλά δεν ξέρω αν αυτό τεχνικά γίνεται και επίσης η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ είναι μηδαμινή μπροστά στα ανωτέρω ποσά.]
.
Λόγοι:
– Η φορολόγηση επί της αντικειμενικής είναι πολύ δικαιότερη συγκριτικά με την τιμή ζώνης
– Οι καταθέσεις αποτελούν και αυτές περιουσία και αν είναι να υπάρξει πρόσθετη φορολογία πρέπει να είναι ισοδύναμη για όλες τις μορφές επένδυσης: ακίνητα, μετρητά, μετοχές
– επιτυγχάνεται έως 30% λιγότερο τέλος ακινήτων

Η δυσκολία ίσως βρίσκεται στην άμεση εισπραξιμότητα μέσω της αντικειμενικής αξίας, που μάλλον δεν θα την έχει η ΔΕΗ ή το λογισμικό της θα θέλει αρκετό χρόνο για να συγχρονιστεί με την βάση δεδομένων του κράτους (του Ε9). Για αυτό ίσως θα μπορούσε κάποιος να προτείνει να μπεί φέτος MONO άμεσα φόρος 1% επί των καταθέσεων για να μαζευτούν τα 2δις αμέσωςκαι από του χρόνου να ορθολογικοποιηθεί σταδιακά ως ανωτέρω το σύστημα με δίκαιο τρόπο.
.
Και φυσικά να εισπράττεται μέσω της φορολογικής δήλωσης και όχι της ΔΕΗ. [Σημ: ο εκβιασμός να σου κόψουν το ρεύμα και μάλιστα για ΑΣΧΕΤΟ λόγο είναι καθαρή αλητεία] 
.
(ας μην αρχίσουμε κουβέντα του να κόψουν τις σπατάλες, να απολύσουν τους κοπρίτες, να πληρώσουν τα μονοπώλια, η πλουτοκρατία και οι φοροφυγάδες κλπ please)
.
Διευκρινήσεις:
– Ειδικές ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν σε σχέση με το υπάρχον εισόδημα του καθενός π.χ το καταβαλλόμενο ποσό για μικρές ιδιοκτησίες και μικρά εισοδήματα να μην υπερβαίνει κάποιο ποσοστό του εισοδήματος (δηλαδή να υπάρχει αύξουσα κλίμακα στο ποσοστό αυτό).
Ιδιοκτησίες που δεν μπορούν να ενοικιαστούν πρέπει να απαλλάσσονται [α][β].
– Ανάλογα πόσο επηρρεάζουν τα ανωτέρω θα πρέπει το 0,35% που αναφέρθηκε παραπάνω πρέπει να αυξηθεί.
[α] Πρέπει να παρακολουθούνται online οι ιδιοκτησίες οι οποίες ενοικιάζονται, έτσι ώστε το κράτος να ξέρει ανα πάσα στιγμή κατά πόσον ένα ακίνητο αποδίδει εισόδημα (και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή π.χ πόσα σπίτια από αυτά που νοικιάζονται σε φοιτητές δηλώνονται;). Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την εφαρμογή της υποχρεωτικής δήλωσης του τόπου διαμονής του κάθε Έλληνα πράγμα το οποίο άκουσα στο ραδιόφωνο τον υφυπουργό Τζωρτζάκη ότι έχει δρομολογηθεί να υλοποιηθεί.
.
[β] Μακροπρόθεσμα πρέπει να βρεθεί κάποιος μηχανισμός για τον χαρακτηρισμό των ακινήτων σε εμπορικά εκμεταλλεύσιμα και μη (παρότι αυτό είναι δύσκολο) καθώς μπορεί να υπάρχουν ιδιοκτησίες που δεν αποφέρουν εισόδημα αλλά αυτό μερικές φορές οφείλεται στην αδιαφορία ή την ανικανότητα του ιδιοκτήτη. Ή και την απληστία του αν ζητάει υπερβολικά νοίκια και δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη να νοικιάσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις ας το πουλήσει ακόμα και κοψοχρονιά, δεν έχει νόημα κάποιος να έχει πάγια που δεν του χρειάζονται ή δεν αποδίδουν κάτι ή δεν προσαρμόζονται στους νόμους της αγοράς.
_
Συνιστώ:
– Κίμων Χατζημίρος: Μια χώρα που θέλησε να σωθεί (σημ. για τα εξοχικά, καλός)
– Μπλέ Μήλο: Αρπακτικό κράτος, το ανώτερο στάδιο της παρασιτοκρατίας (αυτός έχει λυσσάξει από το κακό του)
–  parapolitiki:  2.257 λέξεις για να μας πει ότι το χαράτσι στα ακίνητα ήταν δίκαιο! (αγανακτισμένος κι αυτός αλλά εκσυγχρονιστής)
– Π.Σαραντόπουλος: Αν βγει το ΠΑΣΟΚ θα μας πάρει τα σπίτια (1981-2011) (αυτός είναι και γαμώ, 20 χρόνια μπροστά σαν τον Αλέφαντο)
Advertisements
Κατηγορίες:politics, Social-Political