Αρχική > Technology_ > Αυτός που έφτιαξε το Linux είναι Ανθέλλην, Μύωψ και Συριζαίος.

Αυτός που έφτιαξε το Linux είναι Ανθέλλην, Μύωψ και Συριζαίος.

06/08/2012


.
Μετά 3 μέρες χρήσης του Linux είμαι πλέον σίγουρος ότι αυτός που έφτιαξε το Linux είναι Ανθέλλην, Μύωψ και Συριζαίος.
– Ανθέλλην, γιατί σου παίρνει κάτι ώρες να ανακαλύψεις πως διάολο θα βάλεις τα Ελληνικά να ενεργοποιούνται με το Alt+Shift
– Μύωψ, γιατί τα default fonts που χρησιμοποιούνται κάνουν αχρείαστα γυαλιά 10 βαθμών μυωπίας
– Συριζαίος τέλος, διότι δεν γουστάρει με τίποτα την εγκατάσταση ασύρματων δικτύων και σαμποτάρει την δολοφονική κεραία του netbook και τις επενδύσεις μου σε ασύρματο router

Πατάξαμε όμως την ανομία με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του Terminal. Commandline και άγιος ο θεός και δουλεύουν και τα wifi της Broadcom επιτέλους. Έτσι πρέπει, λειτουργικό για άντρες, όχι σαν τα αδερφίστικα τα windows. Θυμήθηκα τα νιάτα μου με το DOS.

Η πλάκα είναι ότι μέχρι πρότινος ήμουν θεωρητικώς υπέρ του Linux, χωρίς όμως να έχει χρειαστεί να το χρησιμοποιήσω. Ιδεολογικώς ας πούμε, ελευθερία, συνεργατικότητα, αντίσταση στα μονοπώλια, unix κλπ. Τώρα, που αναγκάστηκα να το βάλω στο netbook (όταν τάπαιξαν τα windows χωρίς δυνατότητα επιστροφής και ανέξοδης επανεγκατάστασης), κατάλαβα γιατί ήταν και θα παραμείνουν (μάλλον, με τα μυαλά που κουβαλάνε όπως τους κόβω οι linuxάκηδες) σχετικά περιθωριακά και μόνο για μη επαγγελματική χρήση (τα desktop εννοείται, όχι τα server).

Είναι τελικά κάτι σαν τον αναρχοκομμουνισμό όπου πρέπει να ζήσεις με λίγα και να σε πρήζουν και με την προπαγάνδα τους όλοι οι φανατίλες υποστηρικτές τους ότι όλα είναι ωραία και καλά. Υποστηρίζονται και αυτοί όλοι μεταξύ τους οι κομμουνισταί του Linux στην πάλη ενάντια στον Εχθρό Bill Gates αν και βλέπεις ότι είναι χωρισμένοι σε πεντακόσιες παραλλαγές mint, opensuse, ubuntu, puppy, mandriva κλπ –  που πρέπει να πέσει πολλή μελέτη να καταλάβεις που σκατά διαφέρουν – όπως καλή ώρα και οι δικοί μας με ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μ-Λ κλπ

Από την μιά αυτοί και από την άλλη  ο στυγνός νεοφιλελευθερισμός των φλώρων της Apple που πρέπει να πληρώνεις εφαρμογή ακόμα και για να χέσεις, αλλά εμείς ο Σοφός Λαός επιλέγουμε τελικά τον μέσο δρόμο των Windows. Εκεί όπου βολεύεται ο άνθρωπος της κοινής λογικής και της σιωπηρής πλειοψηφίας τόσο για τις προσωπικές όσο και για τις επαγγελματικές του ανάγκες. Αφήνοντας την Αγορά να δουλεύει στον πυρήνα του (λειτουργικού) συστήματος, επιτρέποντας παράλληλα τους πειραματισμούς με τις open-free εφαρμογές για όποιον θέλει.

Να πούμε και μια καλή κουβέντα, εντάξει, είναι σταθερά, δεν κολλάνε, δεν θέλουν μνήμη, είναι άριστη λύση όταν έχεις παλιό hardware, αλλά δεν αλλάζει το ότι είναι σαν να γυρνάς μερικά χρόνια πίσω και ότι τα λεφτά που γλιτώνεις σε άδειες τα πληρώνεις μάλλον σε χρόνο ενασχόλησης. Αν έχεις χρόνο (καλή ώρα) no problem, μαθαίνεις κιόλας αρκετά πράγματα αν έχεις όρεξη για τεχνολογική δια βίου μάθηση στα γκομπιούτερζ. ΑΝ.

Άκου κει να θές εφαρμογή για να ρυθμίσεις το resolution της οθόνης. Αίσχος. Αίσχος και η διαχείριση αρχείων, σου βγαίνει η πίστη να κοπιάρεις να μεταφέρεις κλπ. Και ευτυχώς που δεν κάνω επαγγελματική χρήση και αρκούν τα μπασκλάς του LibreOffice.
Αλλά υπάρχουν και όρια με τις αηδίες του gedit και Document Viewer. Ευτυχώς που ένας καλός άνθρωπος έφτιαξε τον δούρειο ίππο των windows στο linux (wine) και μπορεί να τρέξεις κανέναν αξιοπρεπή windows editor στυλ npp+ και foxit για txt και pdf.

Έτσι βέβαια είναι πάντα με το “σoκ της αλλαγής”. Και εντάξει δεν είναι σοκ, σε σύγκριση με το παρελθόν το linux είναι πλέον αρκετά “user friendly”, υπερβάλλω αρκετά. Ο άνθρωπος βολεύεται και δεν γουστάρει αλλαγές. Εδώ υπάρχουν μαθήματα στα MBA για change management. Μετά από 20 χρόνια στα Windows είναι αναμενόμενη η δυσκολία με την αναγκαία προσαρμογή. Φαντάσου όμως να μην είχα και καθόλου σχέση με τον χώρο.

Για να το πω εν συντομία.
Είναι σαν να μου έβαλαν Μνημόνιο στο PC. Είναι βέβαια αρχή και είμαι Αγανακτισμένος. Μετά μάλλον θα συνηθίσω και ίσως να μου αρέσει κιόλας. Το σίγουρο είναι ότι 20 χρόνια απερισκεψίας έφτασαν στο τέλος τους.

Advertisements
Κατηγορίες:Technology_