Αρχική > γνώμη > Τα καλά της κρίσης: Ανακαλύπτουμε (Ι)

Τα καλά της κρίσης: Ανακαλύπτουμε (Ι)

29/10/2011

Ανακαλύπτουμε τι μαλάκες είμαστε που δεν προβάλλουμε ανθρώπους όπως ο Στέφανος Τραχανάς στο Παν.Κρήτης και το έργο που κάνουν (Δημόσιο και ποιότητα δεν είναι ασυμβίβαστα). Ανακαλύπτουμε ότι η «δημόσια δωρεάν παιδεία» όχι μόνο δεν είναι δωρεάν (Χρίστος Παπαδημητρίου – Berkley)  αλλά ούτε κάν ξέρουμε τι μας κοστίζει   (Γρηγόρη Στεφανόπουλο – MIT)
_
Ανακαλύπτουμε ότι  υπάρχουν και καλά νέα και όχι μόνο μιζέρια και παρακμή
http://www.kala-nea.gr/   http://www.goodnews.gr/
https://www.facebook.com/IstoriesEpityxias   http://www.wtmnews.gr/

Ανακαλύπτουμε ότι ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμουείναι Έλληνας, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης κ. Παν. Καρκατσούλης, 53 ετών,Ανακαλύπτουμε ότι καλό είναι να ρίχνουμε και καμιά ματιά δίπλα μας για να παίρνουμε ιδέες πως σκατά τα καταφέρνουν να είναι τόσο αποτελεσματικοί
(Israel’s top 45 greatest inventions of all time  )

Ανακαλύπτουμε ότι είναι η πληροφορική κυρίως (και όχι η γενικόλογη πολιτικολογία) που θα βάλει τάξη στο Ελληνικό Κράτος, όπως έχουν ανακαλύψει και εφαρμόσει και άλλοι, 40 χρόνια νωρίτερα βέβαια (ΙΚΑ , ERP Τζωρτζάκης  , Σπινέλλης )

Ανακαλύπτουμε σε ποιούς τομείς υπάρχει σήμερα δυναμικό για ανάπτυξη στην Ελλάδα π.χ τρόφιμα, ενέργεια, ιατρικός τουρισμός, τρόφιμα, φροντίκα, κόμβοι, απόβλητα, φάρμακα, ιχθυοκαλλιέργιες κλπ Αλλά βαριόμαστε να διαβάσουμε , άσε που όλα αυτά είναι κόλπα των βιομήχανων (McKinsey Κεφ.4)

Ανακαλύπτουμε ποιός είναι πράγματι ο ορυκτός πλούτος και οι υδρογονάνθρακες της Ελλάδας και γιατί δεν πρέπει να πιστεύουμε τα παραμύθια του Χαρδαβέλλα και των λοιπών «ερευνητών».

Ανακαλύπτουμε την ιστορία της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ελλάδα και υποψιαζόμαστε ότι ούτε αυτή θα μας λύσει το πρόβλημα.

Ανακαλύπτουμε καινοτομία υπάρχει όχι μόνο στα gadgets αλλά και
στα βιολογικά αναψυκτικά  – στον ιατρικό τουρισμό   – στις πράσινες στέγες  – στα στρώματα
στο κρασί στην Κίνα

Ανακαλύπτουμε γιατί δεν είναι απλό πράγμα η αξιοποίηση της δημόσιας περουσίας (πέστο ξεπούλημα αν έχει κολλήσει) αντίθετα με ότι ισχυρίζονται σωτήρες και «facebook_experts»

Ανακαλύπτουμε ότι ακόμα και στο ποδόσφαιρο πρέπει να είσαι οργανωμένος για την παγκόσμια αγορά  (Ακαδημία ποδοσφαίρου στην Ινδία ιδρύει η Barcelona)

Ανακαλύπτουμε να κοιτάμε πως θα οργανωθούμε αλληλέγγυα και να κάνουμε και καμία θετική πρόταση και όχι πως θα τα διαλύσουμε όλα (Ένας «ασήμαντος πολίτης» τολμά να κάνει μια Δημόσια Έκκληση )

Ανακαλύπτουμε ότι τα λεφτά στην Ελβετία που θα μας σώσουν, δεν είναι παρά ένας ακόμα αστικός μύθος και ότι υπολογίζονται να είναι 30δις   εκ των οποίων φορολογώντας τους τόκους (πες 1% τόκους με 20%) θα πάρεις 60εκ. ετήσια δηλαδή τους μισθούς 3.000 ΔΥ κατά μ.ο

Ανακαλύπτουμε ότι αν στρώσουμε τον κώλο μας και διαβάσουμε τον προυπολογισμό (εύκολο είναι) θα καταλάβουμε ποιές είναι οι σημερινές δυσκολίες που έχουμε και γιατί πτωχεύσαμε. Και όμως δεν το κάνουμε γιατί βαριόμαστε. Εκ του οποίου προυπολογισμού,

Ανακαλύπτουμε ότι φορολογούμαστε ΛΙΓΟ (55δις στα 300δις ΑΕΠ δηλ. 20%) ενω οι ανεπτυγμένες οικονομίες δίπλα μας πάνε κοντά στο 45%. Το οποίον συνεπάγεται ότι  κρατώντας τον ίδιο ΦΠΑ ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να διπλασιαστεί για να έχει το κράτος έσοδα και να μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική αντίστοιχη των άλλων ανεπτυγμένων ως προς τις παροχές κρατών.

Ανακαλύπτουμε ότι με την συγκατοίκηση και την συστέγαση γλιτώνεις έξοδα. Στην Αγγλία το ’90 ως φοιτητές μέναμε σε δωμάτια που νοίκιαζαν οικογένειες, αλλά δεν το κάναμε θέμα, ούτε οι σπιτονοικοκύρηδες κλαιγόντουσαν βέβαια.

Ανακαλύπτουμε να είμαστε πιό υποψιασμένοι στο ότι οι εξεγέσεις στον ισλαμικό κόσμο δεν είναι πάντα προοδευτικές προς πείσμα όσων ηδονίζονται από το κάθε είδους μπάχαλο

Ανακαλύπτουμε ότι και οι αναξιοπαθούντες νεφροπαθείς κάνουν κομπίνες

Ανακαλύπτουμε ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών μπορεί να γίνει φτηνότερα ακόμα και χωρίς Πακιστανούς και με τους ίδιους μισθούς στους εργάτες.

Ανακαλύπτουμε τον πόλεμο της προπαγάνδας απο την ΑριστεροΔεξιά και την αθλιότητα που καλλιεργώντας την ένταση και επιδιώκοντας την σύγκρουση υποσκάπτει τελικά τα λαικά συμφέροντα (Ζαχαριάδης  , Τριανταφυλίδης)

Ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν και άλλοι που λένε «έτσι μπορώ βοηθήσω τον κόσμο: κάνοντας τη δουλειά μου σωστά. Τα υπόλοιπα είναι ένα πάρεργο: να σκέφτομαι, να διαβάζω και να ψηφίζω σωστά» (Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στο διαδίκτυο, Χρ.Παπαδημητρίου)
Κατηγορίες:γνώμη